Identificarea obiectivelor antrenamentului
Loading

Obiective

Identificarea obiectivelor antrenamentului

Practicantii de arte martiale ar trebui sa-si revizuiasca regulat activitatile si circumstantele normale pentru a identifica zonele periculoase sau slabiciunile care cer mai multa atentie.

Iata un exemplu specific. Practicantii vad uneori deficiente în arta lor în comparatie cu alte arte martiale. Ca urmare, devine tentanta dezbaterea scenariilor "ce-ar fi daca" discutând eficienta tehnicilor pe care le practicam. Dar oare noi ne antrenam într-adevar pentru a putea învinge un campion de karate, un boxer profesionist sau un luptator olimpic? Cum ne-ar putea ajuta canalizarea energiilor spre astfel de scopuri sa ne pregatim pentru tipurile de atacuri la care am putea fi expusi? Nu exista un mod real de a pune artele în vreo ordine ierarhica a eficientei pentru ca nu se poate nascoci un obiectiv standard care sa masoare meritele lor relative. Acest exercitiu mental poate furniza combustibil discutiilor de pe forumuri dar natura ipotetica a oricarei împerecheri face orice concluzie pur speculativa.

Deci, n-ar trebui sa privim practica pe care o desfasuram ca pe o pierdere de timp numai pentru ca deprinderile noastre în arta respectiva nu pot face fata unui luptator profesionist. Daca acesta ar fi fost într-adevar scopul nostru, cu siguranta ca nu ne-am fi apucat de la bun început. Asta nu înseamna ca trebuie sa abordam antrenamentul la întâmplare sau ca trebuie sa urmarim rezultate mediocre. Esential e ca scopul nostru final trebuie sa fie protejarea vietii, libertatii si proprietatii, nu învingerea unui adversar într-un meci.

Scenarii reale

Sa presupunem ca un sondaj privind împrejurimile ne ofera concluzia ca una din grijile noastre reale este un atac fizic întâmplator. Am putea fi surprinsi mergând pe strada, conducând masina sau chiar în propria casa. În lumea noastra reala e de asteptat ca atacatorul sa aiba o arma de foc sau un cutit si sa aiba unul sau mai multi complici.

Elementul surpriza este unul din motivele principale pentru care acest fel de atacuri întâmplatoare reusesc. De cele mai multe ori nu e sofisticarea atacului, ci faptul ca victima a fost prinsa cu garda jos si asta a facut sa fie ranita sau ucisa.

Datorita faptului ca nu putem sti exact natura unui atac întâmplator sau chiar daca vom fi vreodata obiectul unui atac, ceea ce ne trebuie e mai degraba un nivel de pregatire psihologica decât cunoasterea unor tehnici specifice de aparare. Trebuie sa ne dezvoltam o stare constanta de vigilenta si sa fim capabili sa raspundem instinctiv la amenintari neprevazute. Trebuie sa devenim indivizi sanatosi, flexibili si bine antrenati, capabili sa se adapteze rapid la situatiile provocatoare.