Antrenamentul focalizat martial
Loading

Antrenamentul focalizat martial

O stare de spirit

Elementul bu sau martial este o parte atât de vitala a antrenamentului încât îndepartarea lui ar reduce arta la un sistem de exercitii pentru sanatate. El se iveste din constienta pericolelor inerente ale antrenamentului introducând prin aceasta în timpul practicii un fel de tensiune mentala care produce în timp o stare de sensibilitate ridicata. Iata câteva din procesele din dojo care sustin dezvoltarea acestei stari de spirit martiale.

Eticheta

Eticheta este una din pietrele de temelie ale comportamentului corect în dojo. Multi înteleg gresit importanta formalitatilor care trebuie respectate în dojo. Obiceiurile pe care le observam înainte, în timpul si dupa antrenament sunt concepute pentru a stabili un cadru controlat în care tehnici foarte periculoase pot fi practicate în siguranta. Eticheta nu trebuie înlaturata ca fiind un set gol de ritualuri îndeplinite numai din obisnuinta.

Eticheta are o valoare mare si în afara dojo-ului. Este o forma de lubrifiant social care face ca interactiunile personale sa se desfasoare mai linistit. Oamenii meticulos de politicosi îsi fac mai putini dusmani, lucru pe care si-l doreste în mod evident orice exponent al artelor martiale.

A fi uke

Antrenamentul este compus din parteneri care joaca pe rând rolul lui nage (cel care arunca) si uke (cel care este aruncat). Miscarile pereche sunt similare cu kata sau formele practicate în numeroase arte martiale clasice si în câteva arte moderne. Formele sunt, oricum, mai putin structurate si servesc drept indicatii pentru executia corecta a tehnicilor care vor fi modificate în conformitate cu specificul confruntarii.

La antrenament, procedeul care urmeaza sa fie aplicat este cunoscut ambilor parteneri înainte de începerea atacului. Acesta este un factor în plus care asigura un mediu pentru practicarea în siguranta. Din acest motiv este important ca uke sa atace curat si cu intentie, fara a anticipa raspunsul lui nage bazându-se pe ce stia dinainte. Nage are nevoie de un atac hotarât pentru a întelege problemele de echilibru, mecanica corpului si curgerea energiei. Atitudinea martiala a lui uke îl va proteja de accidentari si-i va sustine propriul progres si pe cel al partenerilor de antrenament. Uke va mai fi rasplatit pentru eforturile sale si printr-un corp flexibil, bine antrenat, care e obisnuit cu caderea o experienta incomoda, daca nu periculoasa pentru cei mai multi oameni.

A fi nage

În abordarea stil kata descrisa mai sus, nage stie natura atacului, asa ca se poate concentra asupra deplasarii corecte a corpului, a distantei si a dezechilibrarii partenerului. Elementul de stres emotional care ar însoti de regula o confruntare din viata reala e în mare masura absent în acest context de baza al antrenamentului. Miscarea initiala a lui nage trebuie sa-l dezechilibreze pe partener pentru ca uke nu va mai putea sa se opuna daca si-a pierdut centrul de greutate.

Nage are de câstigat prin practicarea de-a lungul unei perioade îndelungate pâna la momentul în care tehnicile devin o a doua natura. El învata sa-si reeduce instinctul de a se opune atacurilor în favoarea raspunsurilor de tip armonizare . El învata sa-si mentina stapânirea de sine fizica si mentala în fata atacurilor care ar nelinisti o persoana neantrenata. Pe masura ce se desfasoara procesul de învatare—constient sau nu—nage îsi dezvolta un nivel crescut al perceptiei a ceea ce se petrece în imediata sa apropiere. El devine capabil sa discearna ce constituie o amenintare reala si ce nu. Prin aceasta atitudine de vigilenta constanta se remarca oamenii cu formatie budo si ea este o componenta fundamentala a spiritului martial.